Proljeće nas zove u prirodu!

  • Objavljeno: 22/03/2019
  • Autor:

Pred nama je izuzetno aktivno razdoblje. Prijavite se pravovremeno za aktivnosti.

Već ovaj vikend propuštamo prvu potencijalu izviđačku aktivnost, akciju Pozdrav proljeću i Bažulijadu za brđane u Brezovici. Na žalost, spriječenost više programskih voditelja onemogućila je da s prvim danima proljeća krenemo i na prvu proljetnu aktivnost.

No, pred nama je niz predstojećih izviđačkih aktivnosti koje će ispuniti gotovo svaki vikend do kraja proljeća.

Na prve dvije potrebno se je prijaviti već ovog vikenda.

Iako tjedan dana nakon, Svjetski dan voda obilježit ćemo aktivnošću na zagrebačkom jezeru Bundek, u subotu 30.03.2019. Na Bundek ćemo poći u 9:00 sati s autobusnog ugibališta u Školskoj ulici, a povratak u Veliku Goricu planiramo oko 16 sati.

S obzirom da imamo ograničen broj mjesta u autobusu koji nam je na raspolaganju, izviđači i poletarci koji idu u peti razred i više ići će u organiziranoj grupi u pratnji odraslih članova s autobusne stanice ZET-a na Autobusnom kolodvoru u Velikoj Gorici. Na stanici se trebaju naći u 8:45 sati. Djeca se vikendom mogu voziti ZET-ovim autobusom koristeći mjesečnu pokaznu kartu roditelja, pa tko može neka je ovom prigodom posudi svom djetetu.

Na Bundeku ćemo uočavati život u vodi i oko vode. Osluškivat ćemo prirodu i društvo oko sebe. Izvodit ćemo male znanstvene pokuse vezane uz tijek vode u prirodi te izraditi pročistač za onečišćenu vodu. Za to će se pripremiti naši programski voditelji, a vama roditeljima dajemo u zadatak da sa svojom djecom razgovarate, ispričate im kako je Bundek izgledao i što je bio prije preuređenja, zbog čega to nije bilo dobro (za ljude, za životinje i za bilje) i na računalu im pokažete kako je Bundek izgledao prije dvadesetak godina. Također, istražite zajedno što se na Bundeku planira u budućnosti.

Na izlet treba ponijeti sendviče, napitke i kišnu kabanicu za slučaj potrebe. Potrebno je doći u odredskoj odori (majica i marama) tko god ih ima, no ista odora treba biti čista i spremna za akciju već idući tjedan.

Vikend kasnije, u subotu 06.04.2019. održavaju se dvije izviđačke aktivnosti u Zagrebu: povodom Svjetskog dana zdravlja za poletarce će na Laništu i okruženju tog naselja biti organizirana akcija “Igrajmo se zdravo”. Lake, zabavne i poticajne igre i natjecanja uz kratku edukaciju o aktualnoj zdravstvenoj temi uvijek su zabavne i za naše poletarce. Prijave za ovaj izlet predvodnici će također zaprimati do nedjelje 24.03.2019. S ove akcije vratit ćemo se do 18 sati.

Istu subotu naše će natjecateljske ekipe izviđača nastupiti na natjecanju Đeboree u Trnskom. Prijave za ovo natjecanje se ne zaprimaju, jer nastupit će samo oni koji su redovito trenirali.

Tradicionalna manifestacija proslave Turopoljskog Jurjeva u Lukavcu, kod starog grada, ove će godine biti organizirana 28.04.2019. Organizator je Plemenita opčina turopoljska, a uz bogat zabavni kulturno-umjentički program tijekom dana, mi ćemo složiti Jurjevski krijes i predstaviti se javnosti svojim igrama i aktivnostima u prirodi. Želja nam je da ovu gradsku manifestaciju iskoristimo za druženje s vama, roditeljima, da zajedno složimo krijes, napravimo roštiljadu za našu djecu, a pored krijesa na večer uveličamo svečanost polaganja obećanja našim najnovijim članovima i onima koji će položiti zavjet i tako prijeći u kategoriju izviđača.

Iako će Zborovanje izviđača u Osijeku biti održano tek u svibnju, povodom Dana izviđača 19.svibnja na njemu se očekuje čak 1000 izviđača iz cijele Hrvatske, pa stoga organizatorima, osječkim izviđačima, treba pravovremeno prijaviti svakog sudionika. Prijave ćemo zaprimati do 10.04.2019. Svakog sudionika moramo prijaviti imenom i prezimenom, a odustajanje i naknadne prijave neće biti moguće. Organizatori traže uplatu kotizacije unaprijed, pa bi u slučaju odustajanja novac “bacili u vjetar”, a za naknadnu prijavu trebamo odobrenje organizatora, a iznos kotizacije u tom slučaju je znatno uvečan. Prema vašem novcu nastojimo se uvijek odnositi racionalno, pa molim da nam u tome pomognete.

Poletarci će na Zborovanje ići na jednodnevni izlet, s ranijim polaskom i kasnovečernjim polaskom u subotu, jer podizanje velikog brojna šatora za naše brojne poletarce predstavlja izniman napor, raditi to za samo jednu noć pod šatorima bila bi ludost, a noćenje pored rijeke za malu djecu čije vreće ne pružaju dovoljnu zaštitu u to doba godine smatramo neprimjerenim. Stoga će poletarci u Osijeku biti jedan dan i putovat će autobusom, dok će izviđači putovati vlakom i u Osijeku će noćiti pod šatorima.