Potraga za darovima Svetog Nikole po Zagorju

  • Objavljeno: 04/12/2017
  • Autor:

Povodom Svetog Nikole u subotu 09. prosinca Turovci će poći na izlet u Gornju i Donju Stubicu s kupanjcem na Termama Jezerčica.Prijave su bile do nedjelje 03.12.2017. no kako su predvodnici taj vikend bili na FIPO festivalu u Osijeku, a neke su iznenadile zdravstvene tegobe, obavješćivanje članova i prikupljanje povratnih informacija interesu djece i njihovom sudjelovanju na predstojećem izletu je malo “zapelo”. Tako prijave zaključujemo u utorak na večer. Sve koji su za izlet, koji najavljujemo od prošlog izleta u Varaždinu, no ipak kasno doznali molim da se hitno prijave !!!

Izletom ćemo obuhvatiti posjet Muzeju Seljačkih buna i Gupčevoj lipi, a u Gornjoj Stubici ćemo obići i spomenik Rudolfu Perešinu, pilotu koji se proslavio u Domovinskom ratu. Potom ćemo na ručak i na kupanjac u Terme Jezerčica.

Ručak će biti pravi zagorski, u tri slijeda: juha, pureći file omotan dimljenom vratinom s mlincima i salatom, štrukli i sok. Tko ovo ne jede – neka se odmah ispiše iz skauta!!!

Na izlet treba ponijeti 1-2 sendviča, isto toliko bočica napitka, kupaći kostim / kupaće gače, jastučiće za ruke (oni koji još nisu vješti i sigurni plivači, zdravstvenu iskaznicu (tko god je nije dostavio u obliku preslika ili foto-poruke), kišnu kabanicu i kapu za glavu (nakon kupanja), jer ipak je vani zima, a dobro će doći i rukavice. Novaca? Najviše 20 kuna, zlu ne trebalo. Djevojčice dulje kose slobodno ponesu manje sušilo za kosu (fen), kako bismo što prije bili gotovi sa sušenjem osamdesetak glava.

Polazak na izlet je, uobičajeno, u 08:00 s autobusnog ugibališta u Školskoj ulici (doći desetak minuta ranije), a povratak oko 19 sati na isto mjesto (ovisno o količini i brzini sušenja kose … i broju sušila).

07.02.2015.. Donja Stubica – U Donjoj Stubici odrzana je rekonstrukcija bitke koja se odigrala 1573. godine kad su se pobunili kmetovi pod vodstvom Matije Gupca protiv feudalnog gospodara Franje Tahija i ostalih velikasa.
Photo: Boris Scitar/Vecernji list