Logorovanje u Rakitovcu

  • Objavljeno: 30/06/2018
  • Autor:

Ovogodišnje logorovanje za najmlađe članove (poletarce) organiziramo od 01.-10.07.2018. u Rakitovcu, nedaleko od Velike Gorice.

Zahvaljujući ljubaznosti i ponudi obitelji Brcković, ovogodišnje logorovanje skauta odlučili smo organizirati u blizini grada Velike Gorice i na samom rubu Turopoljskog luga.

To nam je posebno važno zbog mogućnosti sudjelovanja većeg broja onih najmlađih, poletaraca i pčelica, učenika drugih i trećih razreda osnovne škole, kojima će većinom ovo biti prvo višednevno izdvajanje iz obitelji. Stoga je važno da budemo blizu domu, blizu roditeljima, koji će tako moći lako doći ako negdje “zaškripi”.

Na logorovanju planiramo niz kreativnih radionica, sportskih ogleda, izleta i upoznavanja prirode (biljnog i životinjskog svijeta) našeg kraja, ali i izlet autobusom s planiranim kupanjem i kajakarenjem.

Sudionici će noćiti pod šatorima, uz korištenje montažnog objekta za kuhinju i blagovaonicu te kemijski toalet. Sudionici će spavati na sklopivim krevetima, u vlastitim vrećama za spavanje, a za potrebe održavanje osobne higijene (tuširanje, pranje odjeće i posuđa) koristiti će se privremeni objekti (patenti).

Djecu dovezite u nedjelju 01.07.2018. u vremenu između 18-20 sati. Detaljan opis puta do mjesta održavanja logorovanja (s kartom) pronaći ćete u nastavku ove objave.

Ovo su brojevi mobitela koji će Vam biti na raspolaganju tijekom logorovanja:

Alen Konjević 091/2530-039,

Jelena Pugelnik 091/5727-566,

Jelena Tojaga 098/9316-021.

Ako nas ne ulovite, očito smo na aktivnostima ili na području bez telefonskog signala i javit ćemo se kada to bude prikladno. Molim vas da, radi mira vašeg djeteta, ali i ostale djece u logoru, NE DOLAZITE do nedjelje, 08.07.2018. kada vas pozivamo na dan s roditeljima.

Dan s roditeljima: Susret ćemo započeti u nedjelju oko 15 sati (nakon ručka) kada će djeca i roditelji zajednički sudjelovati u igrama i natjecanjima (obucite se sportski!), uz zajednički roštilj i druženje. Meso osiguravamo mi (izviđači), a od roditelja očekujemo da ponesu napitke za odrasle, a majkama nećemo zamjeriti ako nas odluče počastiti kolačima.

Glavninu odgovora i naputaka roditeljima smo dali na susretu u petak 25.05.2018. no kako svi niste bili u mogućnosti doći evo sažetka:

1. RODITELJI DJECU DOVOZE I ODVOZE S LOGOROVANJA – S obzirom da logorovanje održavamo na svega 15 minuta vožnje od Velike Gorice nema smisla da za dovoz sudionika platimo autobus. Stoga od roditelja očekujemo da svoju djecu dovezu osobnim vozilima (ili da uz dogovor roditelja povezu dvoje-troje djece na teren u Rakitovcu) u nedjelju 01.07.2018. godine u vremenu između 18-20 sati, kako bismo prije toga stigli podići šatore. Po dijete planirajte doći u utorak 10.07.2018. oko 17:00h na mjesto održavanja aktivnosti.

Za sve vođene GPS-om, ovo su koordinate logorskog terena

Kako doći do Rakitovca: Državnom cestom od Velike Gorice prema Vukovini i nastavno preko oteretnog kanala za slučaj poplava Sava-Odra prema Buševcu. Čim vozilom prijeđete oteretni kanal s lijeve strane je Fiolićeva farma goveda. Vozilom skrenite lijevo prema ulazu u farmu i lokalnom cestom uz ogradu farme, u smjeru istoka, vozite uz nasip oteretnog kanala oko 2,5 kilometara (3 minute od glavne državne ceste) u smjeru Turopoljskog luga. Na desnoj strani je odvojak ceste prema naselju Rakitovec. Tom lokalnom cestom vozite još 200 metara i nasuprot prvih kuća (s lijeve strane ceste) desno uđite na poljski put i njime vozite oko 250 metara do ulaza na imanje (plantaža oraha). 

2. IZLET U KUTINU – Tijekom logorovanja, u dogovoru s izviđačima iz Kutine, planiramo u subotu 07.07.2018. poći autobusom na izlet u Kutinu s aktivnostima na i uz vodu. Izviđači u tom gradu gospodare skautskim centrom uz akumulacijsko jezero, u kome je moguće kupanje, a s obzirom da posjeduju kajake i mini-jedrilice, planiramo i vožnju po jezeru. Članovi HGSS-a najavili su izvedbu vježbe spašavanja na vodi. Na izletu bismo proveli cijeli dan, pa tako u Kutini planiramo i ručak. Zbog toga su kupaći kostimi obvezni dio opreme!

3. RODITELJSKI DAN – U nedjelju 08.07.2018. pozivamo roditelje da se u poslijepodnevnim satima (od 14 sati) okupimo na susretu i sportskim igrama roditelja i djece. Stoga vas pozivamo da obvezno dođete (kako vaše dijete ne bi bilo žalosno!) te da se obučete ležerno i sportski, jer sudjelovanje u igrama i natjecanjima je obvezno! Družit ćemo se do večernjih sati, a planiramo i zajedničko roštiljanje.

Ukoliko će tjedan dana logorovanja za neko dijete biti predugo razdoblje izbivanja iz obitelji i poželi se s roditeljima u nedjelju vratiti kući nećemo to zamjeriti. Dapače, to će nam omogućiti da ranije počnemo s rušenjem i pospremanjem dijela logorske opreme.

4. RUKSAK I VREĆA ZA SPAVANJE – Iako je ruksak s naremanicama, vreća za spavanje (te karimat) i gojzerice oprema bez koje “pravi” skaut ne može, s obzirom da su vaša djeca još mala, ovo im je možda prvo izdvajanje iz obitelji (bude li traumatično možda i zadnje), te da nabava svega toga predstavlja značajnu investiciju, savjetujemo vam da za sad ne kupujete ništa od toga što već nemate i ne možete posuditi.

Dugoročno, ruksak je vrlo praktično i dobro imati (za izlete, maturalna putovanja i sl. jer su ruke slobodne), pa kada budete u prilici kupite ruksak napaciteta oko 60 litara, što će biti dovoljno za vaše dijete i najviše što će, kad još malo naraste, moći ponijeti na svojim leđima. Takav kvalitetniji ruksak može se pronaći po cijeni od 350-500 kn, a više od toga nije potrebno platiti. Za prvo logorovanje, s obzirom da ćete dijete dovesti gotovo do šatora, stvari slobodno spakirajte i u manji kofer s kotačićima.

Vreću za spavanje ne isplati se kupiti ukoliko na njoj ne stoji da podnosi temperature i do -10 celzijevih stupnjeva. Takva vreća koštat će vas od 350 kn na više. Odlične vreće po povoljnoj cijeni moguće je kupiti u Sloveniji u prodavaonicama Sport Directa u Brežicama ili u Novom Mestu. Ukoliko je riječ o vreći za temperature s pozitivnim predznakom, za nju nije potrebno izdvojiti više od 70 kn, a posebno za boravak u prirodi tijekom ljeta. Tada je dovoljno ponijeti dvije deke i plahtu.

Samonapuhavajući podložak (karimat), može biti i spužvasti, za vježbanje na podu, moguće je kupiti u Lidlu, u JYSK-u i bilo kojem sportskom dućanu. Spavanje na ležaljkama učinit će ugodnijim, a spužvasti podložak djeca mogu koristiti za izležavanje na travi. Platiti ćete ga 150-300 kn, ali bez njega se također može.

Gojzerice ili čvrste nepromočive tenisice omogućavaju nam da noge ostanu suhe kada je trava rosna ili nas iznenadi kiša. Kretanje po brdima sigurnije je kada zglobove od izvrtanja čuva visoka tenisica ili gojzerica koja se može čvrsto stegnuti oko noge, pa tako ne nastaju žuljevi.

5. PONIJETI ČISTU PLAHTU I VREĆICE ZA ODJEĆU. Spavamo na sklopivim ležaljkama koje najveći dio vremena provode u skladištu. Radi osobne higijene, na ležaljku ćemo rasprostrijeti plahtu, a na nju vreću za spavanje ili deku. POŽELJNO JE PONIJETI I MANJI JASTUK.

Kako bismo odjeću u šatoru održali suhom tijekom noći, poželjno ju je pakirati i držati u šatoru u najlonskim vrečicama (6 litarskim za hladnjak). Tako se odjeća može posložiti još kod kuće i po vrsti (majice, hlače, donje rublje, čarape, duga odjeća …) smjestiti u ruksak/torbu. Najlonske vrećice zadržat će ugodan miris u šatoru i kada u njih pospremimo onečišćenu (prljavu, nošenu) odjeću. Dakle: TREBA PONIJETI VIŠE NAJLONSKIH VREĆICA, TAKO DA SE NEKE OD NJIH MOGU ZAVEZATI (S RUČKICAMA).

6. KOLIKO TOGA PONIJETI? Odjeće koju će sudionik/ca ponijeti treba biti onoliko koliko sam/a može ponijeti na svojim leđima. Nosači nisu uključeni u cijenu!

POPIS OPREME DETALJNO JE NAVEDEN NA PRIJAVNOM OBRASCU.

OVDJE prijavnica-logorovanje-rakitovec-2018

Odjeća treba biti uglavnom radna, odnosno “obična”, za sjedenje na travi, na šljunku i zemlji. Djeci nemojte davati nove odjevne predmete koje neće znati raspoznati kao svoje, ako ih izgube. Odjeću (osobito izviđačku majicu i košulju, koje su sve iste) označite nekim simbolom na etiketi (ime, inicijali, slovo, zvjezdica, cvjetić i sl.) kako bismo je znali prepoznati.

Neka dijete sudjeluje u pakiranju stvari kako bi znalo gdje se u ruksaku ili torbi što nalazi i što se sve nalazi u ruksaku, odnosno torbi.

7. S NOVCEM OPREZNO! Sudionici će imati pet obroka dnevno, stoga im nije potreban džeparac veći od 100,00 kn. Novac rasporedite na više mjesta. Roditelji neka zapišu, a dijete neka zapamti gdje se nalaze.

Praksa nas je poučila te PREPORUČAMO DA NOVAC U MALIM APOENIMA STAVITE U KUVERTU TE PRILIKOM POLASKA PREDAJTE ODRASLOM VODITELJU, ZAJEDNO SA ZDRAVSTVENOM ISKAZNICOM DJETETA. Kada mu je novac potreban, dijete će ga zatražiti od voditelja, koji će na kuvertu zapisati kada i koliko je iz nje izvađeno. Tako ćemo Vam pomoći da novac bude dobro raspoređen i racionalno trošen kroz 10 dana.

8. KORIŠTENJE LIJEKOVA. Treba li dijete nadzor nad uzimanjem lijekova (radi akutnih ili kroničnih zdravstvenih tegoba i alergija), molim Vas da lijekove u posudi ili kuverti, na kojima ćete napisati ime djeteta i vrijeme (dinamiku) uzimanja lijeka, prije polaska predate medicinskoj sestri – Milani Konjević.

9. ZAŠTITA OD SUNCA – Na logorovanju ćemo puno šetati, a nerijetko i po vrućini. Kako vaše dijete ne bi bilo izloženo suncu, obvazan dio opreme je kapa sa šiltom ili obodom za zaštitu od sunca. Također

10. ZAŠTITA OD KOMARACA I KRPELJA – BEZ VATRE!  Zbog sigurnosti sudionika, osim logorske vatre, nećemo koristiti sredstva protiv komaraca koja se pale.

Uređaje s repelentom protiv komaraca koji rade na električne baterijske uloške možete pronaći gotovo u svim prodajnim lancima u Velikoj Gorici (cijena oko 40 kuna s baterijama), a možete potražiti i flastere protiv komaraca koji se lijepe na odjeću (cijena oko 17 kuna za 10 flastera). Dobro je birati zaštitno sredstvo koje odbija i krpelje, jer dosta vremena provest ćemo u šetnji šumom ili kroz nekošenu travu. Cijepljenje protiv krpelja nije potrebno, a djecu ćemo povremeno pregledati radi krpelja, prilikom tuširanja.

10. MOBITELI NISU DOZVOLJENI! Sudionici neće moći koristiti mobilne telefonske uređaje, zbog iskrivljene slike koju roditelji mogu dobiti prilikom emocionalnog ispada djeteta i iz razloga što na logorskom terenu nema struje, pa ni mogućnosti punjenja uređaja.

Ponajprije radi emocija najmlađih, koji se možda prvi put izdvajaju iz obitelji, pa će već trećeg dana biti izražena potreba za roditeljima, a drhtav glas svakog će roditelj potaknuti da “taj tren dođe na kraj svijeta i spasi dijete iz užasne situacije u koju ga je gurnuo nespremno”. To naravno nije tako, jer od djeci brinemo 24 sata dnevno, uvijek smo im na raspolaganju za pomoć, “ispovijed”, žalbu na nekoga ili nešto, pomoć da prevladaju sve probleme koji se pojave i nastojimo ih animirati gotovo svake minute kada su budni. Kada ste već odlučili pustiti svoje dijete na ljetovanje s nama (izviđačima), nadam se da je to znak Vašeg punog povjerenja u tim kome prepuštate skrb o Vašem djetetu.

SUDIONICIMA NA LOGOROVANJU NEĆE BITI OMOGUĆENO KORIŠTENJE OSOBNIH MOBITELA. RODITELJI SVE INFORMACIJE MOGU DOBITI OD ODRASLIH VODITELJA, A S NJIMA U DOGOVORU I PREMA SUGESTIJI ODGOVORNOG VODITELJ MOĆI ĆE TELEFONSKI RAZGOVARATI S DJETETOM.

Molim Vas da nam i sami pomognete i ohrabrite svoje dijete. Razgovarajte s njim, recite mu da ste vi (roditelji) uvjereni da ono može bez Vas tih deset dana, a da nije tako ne biste ga ni uputili samog na logorovanje.

DJECI NIKAKO NEMOJTE DATI DO ZNANJA DA AKO NEĆE MOĆI IZDRŽATI VI ĆETE DOĆI PO NJEGA I VRATITI GA KUĆI. Iskustvo nas je poučilo da će dio djece već prvi dan tražiti da se čuje s roditeljima, jer bez njih ne može i tražit će svakodnevno da se čuje s roditeljima i da želi kući. Takva situacija samo povećava traumu djeteta, a to za svoje dijete ne želite! Takvo dijete probudit će emocije i druge djece, koja bi bez ovakvog poticaja mogla izdržati bez roditelja te će, dapače, i drugu djecu uvjeriti da im neizdrživo nedostaju roditelji. Tada dolazi do raspada sistema. SVAKODNEVNE DOLASKE I POSJETE RODITELJA NEĆEMO DOPUSTITI, jer tada će neki sudionici zlorabiti ovu mogućnost, a što će drugu djecu staviti u neravnopravni položaj (“Njegovi roditelji stalno dolaze, a mojih nema”). Prvi put kada odlučite doći “spasiti” ili osobno “utješiti” svoje dijete možete ga povesti kući bez mogućnosti povratka, kako ne bismo razdražili i uznemirili drugu djecu.

Djetetu poručite da se svaki put kada ima potrebu može obratiti voditeljima (Alenu i Jelenama), a procijenimo li da za tim ima potrebe mi ćemo nazvati vas, roditelje.

Sve informacije o djeci roditelji mogu dobiti od voditelja (u vremenu između 14-15 sati, te na večer između 19-20 sat), a dogovorno ćemo Vam omogućiti da razgovarate s djetetom kada je to najzgodnije.

Dodatne informacije potražite u prethodnim člancima:

Veliki ljetni izazov: Kako prebroditi ljeto bez mame i tate

Za roditelje: “Logorovanje – da ili ne i zašto?”

OSOBNA OPREMA ZA LOGOROVANJE

CIJENA LOGOROVANJA – SUDIONIČKA PARTICIPACIJA

Kako bi logorovanje svima bilo dostupno odlučili smo se za vrlo popularnu cijenu od svega 500,00 kn po sudioniku, što pokriva troškove prehrane (pet obroka dnevno), izleta autobusom u Kutinu te najam kemijskog WC-a. Za dvoje sudionika iz iste obitelji prilog iznosi 900,00 kn (za oba člana), a za tri člana iz iste obitelji prilog iznosi 1.200,00 kn (za sva tri člana).

PRIJAVNICE NEMOJTE PREDAVATI PREDVODNICIMA NA SASTANKU, jer osim nedopuštene dostupnosti osobnih podataka (sukladno EU uredbi o zaštiti osobnih podataka), prijavnice često završe u hrpi papira ili gdje im nije mjesto i do organizatora logorovanja uopće ne dođu!!! Prijavnicu / Dopuštenje roditelja-staratelja izrežite i dostavite poštom na adresu: Alen Konjević, Cvjetno naselje 14, 10410 Velika Gorica ili imenovanoj osobi predajte osobno.

Prilikom prijave potrebno je uplatiti prvu ratu (jamčevinu) u iznosu od 250,00 kn, a razliku do punog iznosa uplatiti do 27.06.2018. godine.

Uplatu je nužno izvršiti na Žiro-račun udruge:
TUS “Tur”, J. Pucekovića 4, Velika Gorica:
IBAN: HR4123600001101414262
Svrha uplate: Prilog sudionika za Logorovanje 2018

Jamčevina (prva rata participacije) uplaćena prilikom prijave ne vraća se u slučaju odustanka sudionika.
s

Prilog članova pokriva troškove prehrane, smještaja, najma kemijskog WC-a, osiguranja opreme i pribora te prijevoza na izlet.

Za logorovanje je prijavljeno 42 sudionika te 12 volontera: predvodnika, programskih voditelja i tehničkog osoblja. Ukupno 54 osoba.

Na logorskom terenu već smo imali druženje s roditeljima prije godinu-dvije, pa prilažemo nekoliko fotki: