Uvidom u uplate članarina uočili smo najčešće pogreške kod ispunjavanja uplatnica. Pomoći ćemo vam da ih otklonite.

U udruzi je od jeseni dosta novih članova, radi kojih ćemo ponoviti kako treba ispuniti uplatnicu, ako je ispunjavate sami ili plaćate elektronskim putem (e-bankingom i slično). Dobro je da se i svi ostali prisjetimo kako treba ispuniti uplatnicu, jer uskoro krećemo i s uplatama kotizacija za logorovanje.

Samo jasnim i potpunim popunjavanjem uplatnica olakšat ćemo posao knjiženja uplata našoj knjigovotkinji/računovotkinji koja nema vremena razmišljati i ne zamara se time koja je svrha uplate. Ukoliko uplata nije uknjižena kako treba (primjerice: umjesto “uplata članarine“ stoji “plaćanje po računu“ ili “uplata građana“, tada će u godišnjem obračunu uplata biti više uplata za koje ne znamo koja im je svrha, dok će knjigovodstveno biti uplaćeno manje članarina od iznosa koji je planiran. Knjigovodstveno i planski ispada da mi, kao udruga, nismo dobro planirali … a nismo!).

Ispravno knjiženje osobito je važno, jer izvješće o realizaciji financijskog plana dužni smo ispravno i pravovremeno dostaviti jedinici lokalne samouprave (Gradu Velikoj Gorici) čija proračunska sredstva udruga koristi.

Naziv udruge (“Primatelja” uplate) je Turopoljska udruga skauta “TUR”, a skraćeni naziv po Statutu, a kako nas vodi i Zagrebačka banka glasi TUS “TUR”. Molim vas da kod popunjavanja uplatnica upisujete ovaj, skraćeni naziv, a na uplatnici mora biti naveden i točna adresa i OIB udruge.

Dakle …

– u rubriku “Primatelj” nužno je upisati: Turopoljska udruga skauta “TUR” ili TUS “TUR”, Josipa Pucekovića 4, Velika Gorica, OIB: 64661806424.

– u rubriku “Platitelj” nužno je upisat ime i prezime članova/člana za koje/ga uplaćuje članarina i adresu na koju je/su član/ovi prijavljen/i;

– u rubriku “Opis plaćanja” ispod naznake “Članarina – mjesec, godina” nužno je također upisati ime i prezime članova/člana;

… ili kada uplaćujete kotizaciju (članski prilog) za logorovanje pod “Opis plaćanja” upisat ćete: “Članski prilog za logorovanje – I. rata” … odnosno II., III., IV. rata, koju već uplaćujete, te u red ispod toga ime i prezime članova/člana (za koje/koga se prilog uplaćuje);

Obvezno naznačite za koji mjesec u tekućoj godini uplaćujete članarinu (npr: članarina za travanj 2016 ili za 04-2016 ili za 04-16).

Članarina se plaća tijekom onih 10 mjeseci u kojima se odvija nastava u školi.

– Obvezno na uplatnicu sami upišite datum uplate članarine.

Kako ubuduće ne biste morali čekati ispisanu uplatnicu prilažem vam predložak kako ispunjena uplatnica treba izgledati:

PRIMJERAK UPLATNICE

NAPOMENA:

– Članarina za jednog člana obitelji iznosi 150,00 kn, za dvoje članova iz iste obitelji iznosi 260,00 kn, za troje članova iz iste obitelji iznosi 350,00 kn,  za četvero i više članova iz iste obitelji iznosi 420,00 kn, a ovaj se iznos uplaćuje mjesečno, odnosno deset puta više na godišnjoj razini.

Članarina je određena u godišnjem iznosu (ne kao mjesečna i plaća se i za one mjesece kada dijete nije sudjelovalo na aktivnostima!), ali omogućeno vam je da je uplatite u deset rata.

Odjednom se može uplatiti iznos u vrijednosti više mjesečnih rata, ali u mjesecu kada za prethodno razdoblje nisu uplaćene dvije mjesečne rate član će temeljem Statuta i odluke o članarini automatski biti izbrisan iz članstva u udruzi.

Već smo vas navikli da ispisane uplatnice možete podići u odredskoj prostoriji, ali članarinu mnogi plaćaju elektronskim putem, pa su im uplatnice suvišne. Nekima ipak još uvijek ispisane uplatnice služe kao obrazac temeljem kojega obavljaju uplatu u pošti ili u banci, dok su drugima tek podsjetnik da uz ostale redovite mjesečne uplate e-bankingom treba uplatiti i članarinu za skaute. Zato u prostoriji udruge uvijek možete zatražiti uplatnice za aktualno razdoblje ili primjerak popunjene uplatnice. Ukoliko ih trenutno nema, neka to ne bude razlog da ne platite članarinu. Cijena uplatnice (koja se može ispuniti i rukom) iznosi manje od kune.

Hvala na razumijevanju i redovitosti vaših uplata.