A sad … Turopoljsko Jurjevo u Lukavcu

  • Objavljeno: 15/04/2018
  • Autor:

Turovci će se i ove godine okupiti na središnjoj proslavi Turopoljskog Jurjeva, u nedjelju 22.04.2018. kod Lukavec grada.

Poletarci koji još nisu položili obećanje tamo će uz jurjevski krijes imati priliku položiti obećanje i dobiti odredsku maramu oko vrata, isto kao i izviđači koji još nisu položili zavjet ili su stekli uvjet za prelazak iz kategorije poletarac u kategoriju izviđača.

U nedjelju prije podne brđani će izraditi Jurjevski krijes u Lukavcu, a aktivnosti za poletarce i izviđače planiramo u vremenu od 15-21 sati. Paljenje Jurjevskog krijesa biti će tradicionalno oko 20 sati, kada bi bilo lijepo da se okupimo svi (članovi i roditelji) oko Jurjevskog krijesa, a potom ćemo uz upaljeni krijes upriličiti svečanost polaganja obećanja i davanja zavjeta.

Oni članovi koji zbog osobnih ili obiteljskih proslava primanja sakramenata prve svete pričesti i svete potvrde neće biti u mogućnosti s nama biti tijekom dana, mogu nam se pridružiti u 19 sati u Lukavcu kod Starog grada, kako bi nakon paljenja Jurjevskog krijesa položili obećanje ili zavjet i stekli pravo nošenja odredske marame. Oni koji za to ne nađu vremena, obećanje ili zavjet imat će priliku polagati u jesen.

Djecu bi u Lukavec trebali dovesti roditelji, koji mogu tamo i ostati tijekom dana i uživati u priređenom kulturno-umjetničkom i gastro programu ili se po djecu mogu vratiti oko 20 sati, kada ćemo zajedno prisustvovati paljenju Jurjevskog krijesa, a potom će roditelji uveličati i svečanost polaganja obećanja poletaraca i davanja zavjeta izviđača.

Prilažemo vam program ovogodišnjeg Turopoljskog Jurjeva u Lukavcu: